מוזיאון ראשונים לתולדות נתניה

סיפורו של מקום

אירועים - עד 1948

עובד בן עמי, ראש מועצת נתניה, דגל ביצירת יחסים קרובים ואמיצים עם שליטי הארץ - הבריטים, הן מהדרג המדיני והן מהדרג הצבאי והמשטרתי.
כך כתב עובד בן עמי באגרת ברכה אל כבוד מלכותם המלך גורג' ואליזבת: "העיר נתניה אשר בארץ הקודש, הצעירה בערי הקיסרות הבריטית, אשר לא תשקע השמש לעולם, מתכבדת בזה להביע בכל הדרת הכבוד את רגשי נאמנותה לאישיותכם הנעלה ולבית המלכות הבריטי... בהזדמנות יום ההכתרה של הוד מעלתו החליטה מועצתנו בהסכמת הנציב העליון של הוד מלכותם ליחד את גן המרכזי של עירנו ולקראו על שם הוד מלכותו המלך גורג' השישי. גן המלך נמצא מעברו האחד ליד רחבת ווקופ, על שם הוד מעלת נציבך העליון בארץ" (מתוך: ארכיון נתניה מ 19, סימול 189).
חנוכת גן המלך גורג' ליד רחבת ווקופ חיזקה את הקשר ויחסי הגומלין בין נתניה לבין המנדאט הבריטי וסימל את היחסים הטובים שהתקיימו בין מועצת נתניה לממשל הבריטי.
אירוע נוסף שסימל את פתיחתה של מלחמת העצמאות קשור לאוטובוס הדמים שפתח את מלחמת העצמאות: ביום ההצבעה ההיסטורית על תכנית החלוקה של ארץ ישראל באו"ם ישבו תושבי נתניה כמו תושבי ארץ ישראל כולה, מרותקים למכשירי הרדיו הבודדים בעיר, והאזינו לתוצאות ההצבעה. כשתבררו התוצאות פרצו כולם לרחובות. במרכז העיר בכיכר פוט (היום - כיכר ציון), ליד מלון "עדן" התקבצו כל תושבי העיר לחגוג עד לשעות הלילה המאוחרות. (מתוך: חני לרנר, 1998, ישראל - 50 ונתניה על סף ה 70, הוצאת אלפא תקשורת).
למחרת יצא אוטובוס "אגד" עם 21 נוסעים מנתניה לירושלים. וליד פיג'ה (כיום נחלים) הותקף בידי ערבים מהכפר. שישה מתושבי נתניה נרצחו. אבל כבד ירד על המדינה כולה, ועל העיר נתניה במיוחד. אלו היו הקורבנות הראשונות של מלחמת העצמאות.