מוזיאון ראשונים לתולדות נתניה

ראשונים בעיר

יצחק מלר ז"ל

מקום לידתו זכרון יעקב
תאריך לידתו 7.9.1898, כ"ב אלול תרנ"ח
תאריך פטירתו 1984, י"ג אדר ב תשמ"ד
בת זוגו: אסתר מלר
ילדים: גרשון מאור, מקסימה פלד, יוסף מלר, חננאל מלר

קורות חיים

נולד בשנת 1898 בשפיה והנו צאצא לבני העליה הראשונה. אמו, חנה לבית פויזנר נולדה באניה בדרך מוילנה לארץ-ישראל וגדלה בירושלים בשכונת בתי אונגארין. אביו, משה היה ילד קטן כשעלה עם הוריו, יוסף ובלומה בשנת 1884 מרומניה לשפיה. שנים מספר לאחר מכן עברו להתגורר בזכרון יעקב.
בשנת 1901, היו הוריו, בין 25 המשפחות המייסדות של המושבה מסחה - כפר-תבור. אביו, משה ז"ל היה מוכתר הכפר.
יצחק גדל והתחנך בכפר-תבור. כשבגר נשלח ללמוד חקלאות בבית הספר החקלאי "מקוה-ישראל".
הוא היה חבר באגודת "בני בנימין".. יחד עם חבריו לאגודה, עקר בשנת 1928 מכפר-תבור כדי לייסד בשרון, את המושבה נתניה.
על הפרידה מכפר תבור כתב: "אותו חורף, בתרפ"ט, היה קר וגשום. זקני המושבה לא זכרו כמותו... הר תבור היה אותו בוקר מכוסה עננים. סימן מובהק הוא שגשמים יירדו. לא נרתענו ויצאנו לדרך. כל אנשי כפר תבור, גברים, נשים וטף יצאו מבתיהם ללוותנו ולברכנו בדרך צלחה" הוא ממשיך ומספר כי הנסיעה מכפר-תבור לאדמת אום-חאלד הייתה מפרכת וארכה שבוע ימים.
יצחק היה שותף לחריש של התלם הראשון באדמת נתניה, וכך הוא כותב:
"ביום ד' בשבוע, בשמונה-עשר לחודש פברואר 1929, הגיעו ידידינו גד מכנס, עובד בן-עמי, ברוך רם ומשה מכנס. רתמנו למחרשה הגדולה עשרה זוגות פרדות ויצאנו למקום המיועד לחריש.
במקום, בו היה צריך להב המחרשה להינעץ בקרקע, מסרנו את המושכות של הזוג הראשון לידיו של גד מכנס ואני ישבתי על המחרשה. ב"דיו" חגיגי פתחנו את התלם הראשון בישימון הגדול שבין חדרה להרצליה."
הקשיים והתלאות לא פסחו על ראשוני נתניה. הם התקשרו עם בעלי קרקעות וקיבלו עבודה בעמק-חפר. "...יום אחר יום, מהשכמת הבוקר ועד צאת הכוכבים, חרשנו תלם אחר תלם. ...לא הכרנו את התנאים בעמק-חפר ולא ידענו מה צפוי לנו. הקימונו שם מחנה אוהלים וחיינו כבדווים. לא עברו ימים והקדחת תקפה את כולנו... ולא נטשנו את המקום עד גמר החריש."
יצחק נשא לאשה את אסתר לבית גורקי. עוד בהיותם בכפר-תבור נולדו ילדיהם: גרשון, מקסימה ויוסי, ואילו בנם חננאל נולד כבר בנתניה.
בתקופת המנדט הבריטי, לקח חלק במפעל ההעפלה לארץ-ישראל. מעפילים רבים שהורדו בחוף נתניה, התאכסנו בלילה הראשון שלהם בארץ-ישראל, בביתם של יצחק ואסתר מלר שהיה ידוע כבית מכניס אורחים.
ביתם היה ספוג באווירה לאומית והם תמכו במאבק של הארגון הצבאי הלאומי (אצ"ל) לסילוק הבריטים מהארץ.
יצחק עסק בענייני ציבור והתנדב במשך שנים רבות לפעילות ב"חברה קדישא".
יצחק מלר קבל את עיטור יקיר כפר-תבור ויקיר העיר נתניה.
יצחק מלר הלך לעולמו בשנת 1984 ונקבר בבית העלמין בנתניה.
בארכיון עיריית נתניה מצויה קלטת שמע של מלר יצחק (מק, 01, 4).

אלבום תמונות