מוזיאון ראשונים לתולדות נתניה

ראשונים בעיר

ברוך רם

יליד חדרה. תלמיד גימנסיה "הרצליה". פועל חקלאי. בזמן גילוי המחתרת ניל"י היה מן הנאסרים ע"י הטורקים. ממייסדי הסתדרות "בני בנימין", מבעלי "הנוטע" ו"החברה לפיתוח חוף נתניה". השתתף עם בן עמ"י ומכנס ברכישת אדמת נתניה.
ממייסדי אבן-יהודה ותל-יצחק, וממייסדי בית הספר החקלאי בפרדס-חנה.
בהיותו דובר ערבית הוזעק לקניית אדמות "אום-חאלד" שברכישתם החלה חברת "בני-בנימין", ששאיפתה היתה לרכוש קרקעות עבור בני המושבות הוותיקות. ברוך רם היה עושה דרכו יום יום מחדרה לנתניה רכוב על פרד לאורך - שפת הים. בעברו בשפך נחל-אלכסנדר היה רואה מדי בוקר את עדרי הג'מוסים השקועים עד צווארם במים. מאוחר יותר כבר עמדה לרשותו מכונית "פורד" שהיום מלאו לה 45 שנה והיא חלק מאוספו של יהודי אמריקאי. מכונית זו שקעה לא פעם בחולות שפת הים בדרך מחדרה לנתניה.
ברוך רם נסע בלווית אשתו צילה ומיספר אנשים נוספים לכפר-סבא כדי להיפגש עם שייך ערבי בדבר רכישת קרקעות ובקרבת כפר-סבא חל קלקול ברדיאטור. הם נכנסו לבית בודד וביקשו מים לצינון המכונית. "מי אתם", שאלה האישה שפתחה בפניהם את הדלת, "אנו מחברת 'בני-בנימין' ואנו נוסעים לרכוש קרקעות"! "מי אתם עלובים שכמותכם שתצליחו בהתיישבות ללא עזרת המוסדות וההסתדרות"? שאלה אישה זו שהייתה גולדה מאיר שנבואתה לא התגשמה.
ברוך רם המשיך בנסיעותיו לאורך החוף, ופעם אף עשו ניסיון לשדדו ביום בו הביא את משכורות העובדים, אך מכיוון שהיה מצוייד בנשק, לא הצליחו השודדים במזימתם. הוא המשיך להביא תרופות לחולי הקדחת בנתניה על חמור לבן ויכולים אתם לקרוא את השיר "הג'חש" הלבן שבעמוד 19 בספרו של דב זמיר "שבלים זהובות". ברוך רם ממייסדי נתניה נשאר להתגורר בחדרה בגלל צוואת אביו שהיה ממייסדי חדרה.